Viktnedgång, den hårda och enkla vägen

Hur gör man för att gå ned i vikt? Det finns många olika dieter som marknadsförs som om de fungerade för alla. I själva verket är det mycket som är individuellt, men det finns också flera förändringar som är giltiga för alla.

Hur gör man för att gå ned i vikt? Om detta skriver Jacob Gudiol i Svenska Dagbladet. I artikeln rekommenderar han inte någon speciell diet, eftersom det enligt honom inte är vetenskapligt bevisat att en diet är bättre än någon annan. Det finns många dieter, en del av dem kommersiella, och för nästan var och en av dem finns det människor som gått ned i vikt. Anledningen till att så många dieter fungerar är att nästan alla innebär ett minskat intag av onyttiga ämnen, som fett och socker. Gudiol fokuserar istället på tre punkter.

Få i dig tillräckligt med näringsämnen

Det första rådet är att äta näringsrikt, så att man får i sig alla vitaminer och mineraler som man behöver. Selen, zink och B12 är exempel på näringsämnen som man kan drabbas av brist på, om man följer en specifik diet. Detta gäller oavsett om man har valt dieten av etiska skäl eller av hälsoskäl. Grönsaker och fet fisk är viktiga livsmedel för den som vill få i sig tillräckligt med näring.

Glöm inte bort proteinet

Råd nummer två är att äta med tillräckligt med protein, för att minska hungern och för att bibehålla muskelmassan. När man går ned i vikt vill man att det är mängden kroppsfett som ska minska, inte musklerna. Protein är de byggstenar som behövs för att bygga upp och underhålla musklerna, men minskar man proteinintaget kommer man att gå ned snabbare i vikt. Eftersom muskler har en positiv effekt på välbefinnandet är det dock viktigt att äta mer ungefär 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Om man är osäker på om man gör det kan man komplettera med proteinpulver, som är en billig källa till extra protein.

(Styrke)tränaStykreträning på enkelt gym

Att träna är bra för att gå ned i vikt, och man bör fortsätta för att bibehålla målvikten när man väl har nått den. Bäst är att styrketräna, eftersom det är det effektivaste sättet att ta kalorier från fett istället för från musklerna. Men alla former av träning är bra. Den som är kraftigt överviktig kanske tänker att det är bäst att gå ned i vikt först och börja träna sen, men träningen kommer att underlätta viktnedgången.

Vilken form av styrketräning man väljer är mindre viktigt. Man kan träna med maskiner, med fria vikter, eller med den egna kroppen som motstånd. Det viktiga är att man tränar minst var femte dag, gärna oftare, använder alla stora muskelgrupper, och att det är jobbigt. Klarar man mer än 20 repetitioner är vikten för lätt.

Glöm slutligen inte bort sömnen. Försök sova minst åtta timmar per natt. Sömnbrist ökar aptiten, vilket gör det svårare att gå ned i vikt, och ökar utsattheten för sjukdomar. Dessutom är det under sömnen som musklerna bygga upp efter träning. Några sömntips finns här.