Vikten av Omega 3

Du har säkert hört talas om att det är viktigt att få i sig Omega 3, men får du verkligen i dig tillräckligt? Omega 3 som kosttillskott är ett sätt för kroppen att få i sig de fleromättade fetter som cellerna behöver, men som kroppen tyvärr inte kan tillverka själv.

omega 3 laxMed hjälp av tillskott eller livsmedel kan du se till att din kropp mår bra och att du minskar risken för ett flertal olika sjukdomar, inte minst hjärt- och kärlsjukdomar.

Utan fleromättade fetter kan din kropp inte fungera 100 % som den ska. Omega 3 hjälper dig att skapa en sundare kropp som, förutom att reparera och bygga upp celler, även kan stå sig bättre mot till exempelvis blodproppar, dåligt blodtryck eller dåligt immunförsvar. Det finns både livsmedel och kosttillskott med Omega 3 samt Omega 6. Omega 6 är det som behövs för att minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar, medan Omega 3 förbättrar blodflödet, blodtrycket och mycket mer.

Omega 3 som kosttillskott

Kosttillskott har blivit allt mer populärt och något som människor använder sig av dagligen. När du väljer Omega 3 som kosttillskott är det viktigt att du väljer en tillverkare av hög kvalitet och som satsar på MSC-certifiering. Även om du hittat en sajt där omega 3 bäst i test listas så glöm inte bort att även säkerställa så att det är renad fiskolja (naturlig) som har använts. På så sätt kan du säkerställa att du kommer få ut det mesta av ditt tillskott.

Livsmedel med Omega 3

Det finns många livsmedel som du kan använda dig av för att få i dig Omega 3 och alla handlar inte om fisk. Fisk är dock den största och rikaste källan till Omega 3, men även olja och olika nötter innehåller ämnet. Är det Omega 3 via livsmedel du vill använda dig av kan du satsa på lax, sill, sardiner, makrill, räkor, rapsolja, valnötter, linfrön och till exempel alger. Räkor är ett mycket bra alternativ, då endast 100 gram räkor innehåller hela 480 mg Omega 3.

Hur mycket Omega 3 behöver du?

Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderat att en vuxen människa får i sig 2-3 gram Omega 3 per dag. Det kan till exempel vara en portion med lax till lunch eller matlagning med 3 matskedar rapsolja.