Studsmatta är kul träning för hela familjen

Att hoppa studsmatta är både roligt och bra träning. Men det gäller att själv hoppa på ett säkert sätt för att slippa skador och även se till att barnen använder studsmattan på ett tryggt sätt. Vi hjälper er!

Många barns favoritaktivitet är att hoppa studsmatta, något som också ger effektiv träning! Ett bra sätt för hela familjen att ha roligt samtidigt som man rör på sig

Du märker inte att du tränar

Träningen ska vara rolig samtidigt som du faktiskt gör nytta. Ett av de bästa sätten att träna på är att träna på ett vis som är så kul att du inte tänker på att du tränar. Då får du det bästa av två världar – en rolig stund och ett effektivt träningspass som gör dig gott. I en artikel från Metro kan man läsa om olika träningstrender som är så roliga att du glömmer bort att du tränar. Där omnämns hoppande på studsmatta som trendig och lekfull träning, där man kan utföra övningar själv på mindre studsmattor eller på studsmattan hemma på tomten – vilket som fungerar bra.

 Många barn skadar sig på studsmattor

Just eftersom det främst är barn som tycker att det är kul att hoppa på studsmatta är det extra viktigt att veta att det varje år sker väldigt många olyckor relaterade till studsmattor. Det betyder inte att studsmattor är dåligt, utan att man bara behöver vara försiktig och informera sina barn om hur man hoppar säkert. I Dagens Nyheter kan man läsa om att runt 6000 barn skadar sig varje år på studsmattor och att detta kan förhindras med enkla knep. Barnen bör bara hoppa en i taget på studsmattan och ska de hoppa två personer samtidigt är det viktigt att barnen är ungefär lika stora. Se även till att ha ett nät runt studsmattan för att hindra att barnen trillar av och glöm inte att införskaffa mattskydd att sätta på de delarna av mattan där fjädrarna sitter.

Sätt upp tydliga hoppregler för alla

För båda vuxna och barns hoppande gäller det att sätta upp tydliga hoppregler. Även om det i större utsträckning är barn som skadar sig på studsmattor så ska man inte glömma att barn gör som vuxna gör. Hoppar du på ett osäkert sätt, så kommer barnen att också göra det – trots att du informerat dem om annat. Men vilka regler är bra att sätta upp för hoppandet? I en artikel från Sveriges Radio tipsas det om detta. Här följer en lista på smarta hopparregler för hela familjen:

 • Hoppa helst ensam, max två personer.
 • Vid 2 personer ska man vara ungefär lika stora.
 • Innan man börjar hoppa: stäng skyddsnätet.
 • Kliv av studsmattan försiktigt.
 • Hoppa aldrig när någon kliver av studsmattan.
 • Vistas aldrig under studsmattan.
 • Hoppa aldrig på knäna – det kan skada ryggen.
 • Ha inga lösa föremål på mattan.
 • Hoppa aldrig på en blöt studsmatta.
 • Se till att händerna är fria och inte i fickor eller liknande.
 • Ha alltid uppsikt över barn som hoppar.