Sömnbrist motsvarar rattfylla

En ny studie visar att bristande sömn i samband med bilkörning ökar risken för olyckor. Om man sover mindre än sex timmar och sedan sätter sig framför ratten motsvarar detta 0,5 promille alkohol i blodet. Det är så otroligt viktigt att prioritera sömnen, både för kroppens hälsa och för att kunna vara en säker bilförare.

Som vi skrev om i ett tidigare inlägg är det viktigt att ta hand om hälsan, speciellt med hjälp av konditionsträning. Det är dock många faktorer som spelar in för att man ska må bra och ta hand om kroppen. Det många vet är att kost och träning hör ihop, men oftast glömmer man bort att sömnen är lika viktigt som allt annat som medför ett bra välmående. Kroppen behöver tillräcklig vila för att den ska fungera och må bra, speciellt som bilförare behöver man tänka på att vara riktigt  utvilad innan man sätter sig framför ratten.

En ny studie visar att just sömnbrist i samband med bilkörning löper lika stor risk för olyckor som rattfylla. En ny studie som Dagens Nyheter skriver om visar att två timmar mindre sömn fördubblar krockrisken för bilförare. Genom att skippa 3 timmar mindre sömn ger 4,3 gånger större risk och den amerikanska folkhälsomyndigheten säger att endast sex timmars sömn motsvarar 0,5 promille alkohol i blodet.

Optimal sömn

Så hur ska man förbereda sig och hur mycket vila behöver man för att det ska bli optimalt i längden? Hur mycket vila man är i behov av skiljer sig mellan varje individ. Beroende på hälsan, ålder och daglig aktivitet behöver man mer eller mindre sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig. Några tips för bra sömnvanor är stressa några timmar innan läggdags. Sedan gäller det att ha ett rum som är mörklagt och svalt.

Men för att öka chansen till att somna snabbt när man väl lagt sig i sängen ska man absolut inte dricka kaffe, te eller någon sockerberikad dryck som gör att man tillför energi till kroppen. Under dagen är det väldigt bra att ladda batterierna med mycket dagsljus och träna regelbundet, motion bidrar faktiskt med bättre sömn. Sedan gäller det att slappna av och stänga av störande objekt som till exempel mobiltelefonen när man väl gått och lagt sig.