Skulle en kostdagbok hjälpa dig?

AnteckningsbokAtt äta rätt är inte lätt, tycker många. Ett hjälpmedel som kan göra det lättare är att föra kostdagbok.

Ett råd som alla har läst, men som få följer, är att föra kassabok. Det innebär att man skriver ned alla sina utgifter, för att enkelt kunna se vart pengarna egentligen tar vägen. Utifrån kassaboken kan man sedan göra en budget. Vad måste man skära ned på om man vill kunna lägga undan 1000 kronor i månaden på sparkonton, till exempel?

En kostdagbok fungerar på ett liknande sätt. Man planerar vad man ska äta till lunch och middag, minst en vecka i förväg, men gärna längre än så. Kanske kan man planera för hela månaden på en gång. Man skriver även in fester och kalas, så att man kan planera måltiderna utifrån detta, för att inte hamna på ett kaloriöverskott.

Man bör också föra in allt annat man äter spontant, som man inte har planerat. Det kan vara där kalorierna som gör att man har svårt att hålla vikten, eller gå ned i vikt, gömmer sig.

Hur ska en kostdagbok se ut?

En kostdagbok kan se ut på många olika sätt. Det finns förlag som säljer specialgjorda böcker, bl.a. Smart Planering. Men man kan lika gärna använda en tom anteckningsbok, eller ett kalkylblad. Det viktiga är att man börjar föra kostdagbok.