Såhär tränar du rätt med gymutrustning

Tungt eller lätt, kondition eller styrketräning? Vad är bra och vad ska man undvika, hur använder man gymutrustningen? Det är många frågor som ska besvaras innan man känner sig som en trygg nybörjare på gymmet. Här hjälper vi dig på vägen!

För många är gymträning något som man utövar en gång per dag, alla dagar i veckan, samtidigt som det kan vara första gången för någon annan. Det är inte lätt att förstå sig på all gymutrustning, veta vad som är skonsamt och bra för kroppen eller hur tungt man ska träna varje gång.

Antalet gym i landet ökar för varje år som går. För närvarande finns omkring 1500 anläggningar i landet samtidigt som den så kallade e-hälsan fortsätter att växa, skriver man på body.se. Hälsotrender och medvetenheten om kroppens välmående och utseende är något som var och varannan svensk tänker på idag. Det är vardag för många att varje dag spendera tid på gymmet med målet att förbättra hälsan. Men är du den som behöver komma i form, har tänkt att spendera några timmar varje vecka på gymmet men är nybörjare? Då ska du fortsätta läsa och ta del av våra enkla tips här nedan.

Så undviker du nybörjarmisstagen

Det allra vanligaste tipset för en nybörjare på gymmet är att inte gå ut för hårt i början. Kroppen mår som bäst om den får vänja sig genom att du hela tiden trappar upp intensiteten med tiden. Börja till exempel med två pass första veckorna för att sedan satsa på tre träningstillfällen. Det är viktigt att inte ta ut kroppen för mycket i början för att undvika skador.

Om du har tänkt att använda dig av styrkemaskinerna på gymmet finns oftast illustrationer med beskrivning om vilken kroppsdel du tränar samt hur du ska göra för att få bäst effekt på träningen. Är man osäker finns oftast personal på gymmet som mer än gärna hjälper till och ger dig en introduktion av maskinerna på gymmet.

Tänk på att använda vikter som inte är för tunga i början. Det är bättre att lägga på mer vikt om du känner att kroppen orkar mer. Mjukstarta med 8-12 repetitioner för att sedan vila någon minut innan nästa. Upprepa två gånger för att efter några veckor köra tre set och samtidigt lägga på lite mer vikt. Enligt en artikel på Må Bra är kan man öka i muskelmassa och bli starkare endast genom att lyfta 40-50 procent av sin maxvikt.

Glöm inte vilodagen

När man tränar just styrketräning är det viktigt att musklerna får en chans att återhämta sig. Enligt Hälsoliv är en riktlinje att alltid ha 48 timmars vila mellan varje pass för att ge kroppen tillräckligt med tid för återhämtning och uppbyggnad. Man rekommenderar att inte överstiga tre styrkepass i veckan utan istället fokusera på att varva med konditionsträning mellan styrkepassen.

Om du har skaffat dig ett gymkort är det därför en ypperlig möjlighet att fortfarande gå till gymmet flera gånger i veckan. Det finns alltid möjlighet till att både konditionsträna och styrketräna på gymmet. Gymutrustningen brukar vara varierat med både konditionsmaskiner och styrkemaskiner med möjlighet för att träna upp olika kroppsdelar.

 

Lycka till!