Så tränar du för att gå ner i vikt

Har du bestämt dig för att gå ner i vikt? Har du köpt ett gymkort eller ett par bra löparskor? Då är det bara att gratulera men samtidigt är det viktigt att du vet vad du gör och vilka mål du har. Vill du bli starkare eller smalare, fastare eller kraftigare?

De flesta som börjar träna har som mål att få en slankare och starkare figur och sanningen är att få sätt är mer effektiva än att börja röra på sig. Men det gäller att man gör det på rätt sätt. En mycket vanlig fråga som rör viktnedgång är om det är möjligt att gå ner i vikt endast genom att träna. Svaret på det är nej, då man även måste se över sina kostvanor. Det är ändå faktum att träning är en viktig komponent när det gäller att bli av med överflödiga kilon. Genom att införa dessa enkla övningar för viktnedgång i vardagslivet kan du till och med få bättre resultat än efter en mil i löparspåret. För att träningen skall bli effektiv krävs dock följande saker:

  • Regelbundenhet – försök att få in minst tre pass i veckan
  • Ta i – ska du få bra resultat krävs lite kämparanda
  • Variation – genom att blanda motionsformer blir kroppen aldrig för van

Hur fungerar viktnedgång?

Formeln är enkel: fler kalorier ut än in. Ett vanligt misstag som många begår är att tro att det räcker med att slita hårt i en halvtimme eller timme några gånger i veckan och att det sedan bara är fritt fram till kylskåpet. Det viktigaste är att man tar reda på hur mycket kroppen bränner och sedan dra av några hundra kalorier från det. Att föra matdagbok är ett utmärkt sätt att börja med, och om du vill gå ner ungefär ett halvt kilo i veckan är det bra att dra ner på cirka 500 kcal om dagen. Hälften kan komma från träning och hälften genom att minska mat- och dryckintaget. Blanda gärna kondition och muskelträning så att metabolismen får en rejäl skjuts som håller i sig även efter träningspasset.