Så lindrar du artros på bästa sätt

Det är många som lider av artros. För att lindra symptomen som artros kan ge är rörelse och motion väldigt bra. Träning är en både enkel och biverkningsfri metod som kan göra stor skillnad för dig som lever med artros.

Artros är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige. Att ha artros är långt ifrån angenämt eftersom det ofta innebär smärta och obehag. Artos är en ledsjukdom som gör att det stötdämpande brosket i lederna bryts ner vilket ger smärta, svullnad, sämre rörlighet och stelhet. För att minska smärtan och lindra symptomen är fysisk aktivitet bra. När du ska vara fysiskt aktiv för att minska dina symptom finns det bra knäskydd mot artros som du kan använda. Ett knäskydd ger stöd och kan underlätta rörelse. För en person som lider av artros är det viktigt att inte bli stillasittande.

Knäskydd stöttar knäet

Rehabilitering och framförallt rörelse är viktigt för att kunna lindra artrosen. Knäskyddet kan vara en bra hjälpmedel för att du ska kunna öka din aktivitetsförmåga. Ett knäskydd ger även knäet en bra avlastning, kan minska svullnad och stötta upp knäets egna stabiliseringsförmåga. Det är inte sällan som fysisk aktivitet på recept ges till personer med artros. Träning sliter inte på lederna utan det bygger upp musklerna runt omkring och bidrar till att dämpa de inflammationer som pågår.

Regelbunden träning vid artros

Det är lätt att bli rädd när det gör ont vilket gör att många inte vågar träna eller motionera men inaktivitet kan göra artrosen värre. Exempelvis är promenader och cykling bra motionsformer för personer med artros. För en otränad personer kan det räcka med 5-10 minuters fysisk aktivitet. Artros kan gå i skov och det är viktigt att försöka hålla igång träningen även under dessa perioder för att lindra symptomen. Det kan vara en fördel att ta hjälp av en fysioterapeut för att få anpassade övningar för just dig.