Så klarar du maran

Att springa ett marathonlopp är den ultimata drömmen för alla hängivna löpare men samtidigt något som betraktas som ett ouppnåeligt mål för många. Det är inte bara avståndet som avskräcker utan även tanken på att komma sist eller att mentalt inte klara av det hela.

De goda nyheterna är dock att de flesta som innerst inne skulle vilja delta i Sthlmsmaran faktiskt kan klara av det med lite god planering och en rejäl portion målmedvetenhet. Här följer några tips på hur just du kan lyckas med det “omöjliga”.

”Öka helst inte dina avstånd med mer än en kilometer i veckan då kroppen behöver lite tid för att vänja sig.”

Gör en realistisk plan

Oavsett om du är nybörjare eller redan klarat av den första milen så är det viktigt att du ger dig själv tid nog inför maran att komma upp i den form som krävs. Det innebär att du bör springa minst tre gånger i veckan, helst med en dags mellanrum varje gång, och att du gradvis bygger upp din form. För gärna en träningsdagbok där du skriver ner saker som avstånd och hastighet, men också väderförhållanden, vad du väger och hur du mår. Öka helst inte dina avstånd med mer än en kilometer i veckan då kroppen behöver lite tid för att vänja sig.

Variera, variera och variera

Ett av de vanligaste misstag som görs är att den som tränar bara gör det på ett enda sätt. Våra kroppar är skapade att hitta en slags bekvämlighet, och därför bör du ge den lite överraskningar så att den alltid är beredd att bättra på sig. Genom att en dag springa långt, en dag snabbt och en dag i intervaller eller i backar utmanar du din kropp ständigt, vilket kommer att bättra på formen avsevärt. Tänk också på att det är beundransvärt bara att försöka, så oroa dig inte för din placering!