Myter kring rökning

Det finns en myt om att man går upp i vikt av att sluta röka. Det är inte sant, utan det finns bara fördelar med att sluta. Men vad finns det för alternativ om man vill gå över till en mer hälsosam vana?

 

Det finns en seglivad myt om att man går upp i vikt av att sluta röka. Det är falskt. Det handlar inte om att du per se har slutat utan om att kroppen försöker ersätta röksug med sötsug. Denna myt gör vidare att sluta röka förknippas med just viktuppgång och får flera att helt enkelt hålla kvar vid sin rökning, hur osunt det än är.

 

För den som funderar på att sluta röka på grund av hälsoriskerna kan eco-cigaretter med goda e-juicer vara ett bra alternativ

 

 

Naturliga vikten kommer tillbaka

 

I en artikel i Expressen skrivs det om hur danska forskare avlivar myten om just rökning och viktuppgång med en helt ny studie. I denna undersökning visar det sig nämligen att den enda vikt vi går upp av att sluta röka är den som leder till att man får tillbaka sin naturliga vikt. Det handlar alltså om att rökare har en artificiellt låg vikt på grund av minskad aptit och minskad ämnesomsättning, ohälsosamt och onaturligt på samma gång. Vikten planar dessutom ut med tiden, det är bara en initial 3 till 5 kilos undervikt som justeras vid rökningens avbrott.

 

Myter kring rökning krossas

 

Nu har ett nytt pilotprojekt dragit igång i Skåne för att krossa just myter kring rökning – med inriktning på nyanlända gymnasielever. I Sydsvenskan skrivs det att det är läkarstudenter som håller i föreläsningarna ute på gymnasier och de ser till att informera om faktiska skeenden i kroppen vid droganvändning eller rökning, utan att vare sig moralisera eller lägga i värderingar. Planen med projektet är att krossa fördomar och fylla kunskapsluckor hos eleverna.