Miljötänk vid mat och träning

Människan är byggd för att träna och röra på sig. Efter träning är det förstås viktigt att fylla på med näringsrik och hälsosam mat. Men för framtida generationers skull är det lika viktigt att kosten har så låg miljöpåverkan som möjligt.

Fler och fler väljer att äta klimatsmart och minska köttkonsumtionen till fördel för grönsaker och baljväxter. Idrottare är inget undantag. Det går nämligen utmärkt att kombinera träning med ett kostintag som är hållbart för miljön och vårt klimat; det kräver bara lite extra ansträngning. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga finns hjälp att få. Ett företag som specialiserat sig på träning och miljö är ekotraning.se, som erbjuder såväl tränings- och kostscheman som miljövänliga kosttillskott och livsmedel.

“Maten är en av de viktigaste åtgärder som folk kan göra i sin vardag. Det är ju väldigt tydligt att flygresor släpper ut mycket växthusgaser, men det gör man ju inte i vardagen på samma sätt. Men varje dag kan man som människa påverka det som hamnar på tallriken.” Läs mer här.

Maten påverkar både kropp och miljö

Vi människor är byggda för träning och vår kropp mår bra av att röra på sig. Att äta rätt är en viktig ingrediens i all träning, oavsett om du vill gå ner i vikt, bygga muskler eller bara hålla kroppen i trim. Kroppen behöver nämligen energi för att röra sig och sedan kunna bygga upp musklerna igen. Samtidigt är maten ett av våra största klimathot, eftersom det går åt mycket energi för att producera den och produktionen ofta medför skadliga utsläpp för miljön. Därför är det viktigt att äta mat som är bra för både kroppen och miljön när du tränar.