Lindra dina besvär med hemorrojder

Så många människor drabbas av hemorrojder någon gång i livet att det närmast är att betrakta som ett slags folksjukdom. I de flesta fall läker de av sig själva. I den här artikeln kan du läsa mer om varför de uppstår och hur du kan lindra dem.

Har du någon gång drabbats av hemorrojder är det förmodligen något du drar dig för att prata högt om. Hemorrojder ses som en av de mer pinsamma åkommorna att drabbas av. Det är lite ironiskt med tanke på hur vanligt de är. Enligt uppskattningar drabbas så många som 75 procent av befolkningen av den generande åkomman någon gång i livet.

Vad orsakar hemorrojder?

Svaret på frågan är att den faktiska orsaken till hemorrojder ofta är okänd, det är dock väl känt att förekomsten av dem ofta hänger ihop med vissa specifika livsstilsfaktorer. Det är förstås också känt vad som händer i analöppningen när du drabbas. Runt analöppningen finns något som kallas för analkuddar. Det är små nystan av blodkärl och bindväv. Vid hemorrojder förstoras dessa med svullnader och smärtor som följd. I många fall försvinner hemorrojder av sig själva efter ett tag. Ibland kan det dock bli aktuellt med medicinsk behandling för att bli av med dem. Samtidigt kan du ofta lindra besvären genom att göra vissa förändringar i din livsstil.

Ät bättre och rör på dig mer

En vanlig orsak till att människor drabbas av hemorrojder är att de ofta är förstoppade. I det fallet är rekommendationen vanligtvis att du lägger om din kost så att avföringen blir mjukare, eventuellt att du testar någon medicin som hjälper till med detta. Vad gäller kosten ska du se till att dricka ordentligt och äta mycket grönsaker och fiber. Här följer fler tips på hur du kan tänka kring hemorrojder vid olika scenarier:

  • Om du sitter still för mycket – rör på dig mer, om du har ett stillasittande jobb – skaffa ett skrivbord som är höj- och sänkbart så du omväxlande kan stå upp och jobba.
  • Hemorrojder kan uppstå vid graviditet, men de läker i det fallet oftast av sig själva när graviditeten är över.
  • Lindra besvären med receptfria läkemedel mot sveda och klåda.