Lightläsk: hjälpmedel eller diabetesfälla?

Nästan alla populära läskedrycker finns idag i en lightvariant, där sockret har ersatts med något annat sötningsmedel.

Läsk kallas ofta för världens sämsta livsmedel, och en stor bov när det gäller problem med fetma i hela världen. Men det är kanske skillnad på läsk och läsk. Det finns faktiskt studier på att vissa typer av läsk kan vara en hjälp för den som vill gå ned i vikt.

Coca cola och cola zeroFörst och främst: tro inte på den här artikeln, som säger att lightläsk kan leda till latent autoimmun typ 2-diabetes. Artikeln är en s.k. rewrite på en artikel från The Telegraph, men båda artiklarna bygger på missförstånd av den studie som båda bygger på. Studien är retrospektiv, man har alltså frågat de som ingår i den vad de åt och drack under tiden innan de fick sin diagnos. Det betyder att man inte kan tro på svaren helt och hållet. Dessutom: ett tecken på diabetes är att man börjar dricka mer. Så att de som fick diagnosen uppgav att de drack mer – kanske läsk – innan de fick diagnosen, det beror på att de redan var sjuka.

Lightläsk ger en större mättnadskänsla än många andra måltidsdrycker, däribland vatten. I en studie som gjordes i USA gick de försökspersoner som drack lightläsk ned lite mer i vikt än de som drack vatten. De hade även en något minskad aptit, vilket kan vara bra för den som försöker gå ned i vikt. Man ska dock vara medveten om att det var små skillnader, och att studien var sponsrad av flera läsktillverkare.