Lid inte av fotsvamp i onödan

Fotsvamp är något som påverkar många, och är inte något att skämmas över. Men du behöver inte gå och lida av fotsvampen. Det finns nämligen bra tips för att bli av med den och undvika att få nya.

Ett bra tips för att bli av med fotsvampen och den klåda som den medför är att skaffa särskilt tvättmedel mot svamp och att tvätta och byta sina strumpor dagligen – svampen dör när du tvättar strumporna i minst 60 grader varmt. Fotsvamp frodas i fuktiga miljöer, och därför är det viktigt att du alltid torkar av fötterna noga efter tvätt, och gärna tvättar av dem noga en gång i dagen, för att bli av med svampen. Skaffa även motverkande läkemedel såsom krämer och gel som sätts på det angripna området.

“Tvätta fötterna varje dag och torka noga, även mellan tårna”, tipsar vårdguiden 1177 på sin webbsida.

Förebygg fotsvamp genom att undvika värme och fukt

För att förebygga fotsvamp i framtiden så finns det också ett bra tips, och det är att skaffa luftiga skor som andas. Detta förhindrar att fötterna blir varma och instängda hela dagen, vilket i sin tur leder till svett, där fotsvampen frodas. Särskilt viktigt är detta under senvåren och sommaren, när det är som varmast. Skaffa gärna också inneskor, så att du inte löper risk för att svampinfektioner ska sprida sig när du går barfota på samma golv som andra har beträtt – detta är särskilt viktigt för dig som regelbundet besöker simhallar eller träningslokaler där det finns ett gemensamt omklädningsrum.