Kostvanor för viktminskning

Det finns en rad olika dieter på marknaden som saluförs som de bästa för att tappa vikt om man följer dem, men stämmer verkligen det? 5:2 dieten har till exempel visat sig inte alls vara så bra som man först trott och LCHF och GI har visat sig vara alltför ensidiga för att verka hälsosamt. Så här ska du i stället göra för att gå ned i vikt.

När 5:2 dieten först kom blev denna höjd till skyarna och alla skulle testa denna nya revolutionerande diet för viktminskning. Men var den verkligen så bra som man trodde? Nej, tyvärr var den ju inte det. Genom forskning har man kommit fram till att dieten varken är bättre eller sämre än någon annan diet, så en mirakelkur för viktminskning är det inte att tala om. Däremot är halvfasta, vilket är just vad dieten går ut på, något som i stället har en negativ inverkan på oss i alla fall rent psykiskt då många upplever sig mindre sociala, tröttare och vresigare under de dagar som det är fasta som gäller. Men för den saken skull ska man inte sluta vara nyttig eller sluta äta kosttillskott och försöka tänka på vad man äter. Det hela handlar nämligen om att ha sunda kostvanor om man tappa några extra kilon.

Sunda kostvanor och kosttillskott hjälper för viktminskning

Om du vill gå ned i vikt är det sunda kostvanor och kanske lite extra intag av kosttillskott som gäller. Allt handlar nämligen om att hitta en balans. Med inspiration från Huffington Post har Expressen sammanställt några punkter rörande detta som är extra viktiga att tänka på:

  1. Balans – hitta en balans mellan att äta näringsrikt och att unna dig onyttigheter, förbjud inte godsaker helt och hållet men försök att utesluta dessa från din dagliga kost för ökat välmående.
  2. Laga din egen mat – Matlåda is king. Då får du koll på vad du stoppar i dig och hur maten är tillagad, när du äter ute har du inte samma kontroll.
  3. Portionera rätt – håll disciplin på matportionernas storlek, lagom är bäst. Tänk att du bara lägger upp så mycket mat på tallriken som du faktiskt vill äta, varken mer eller mindre och håll dig sedan till det. Är maten god är det lätt att överäta så se till att vara noggrann med portionsstorleken även när det serveras extra goda rätter.
  4. Tugga och ät långsamt – har du hört att man ska tugga varje tugga 30 gånger? Det stämmer inte, men är en bra regel att hålla sig till för att sakta ned och inte kasta i sig maten, för då är det lätt att överäta och sedan bli stoppmätt.
  5. Ät alltid regelbundet – och ät alla måltider, hoppa inte över ett mål. Regelbundenhet är nyckeln till balans, så se till att äta fukost, lunch och middag på regelbundna tider och så även på helgen då undviker du plötsliga blodsockerfall och minskar sötsug.