Kontrollera kaloriintaget med matkasse

Matkassen är här för att stanna. För den som vill hålla vikten är matkassen ett bra alternativ då den ofta innehåller uträknade näringsvärden på rätterna – så att man slipper räkna kalorier eller oroa sig för att äta för mycket eller lite.

 

För att gå ner eller upp i vikt, eller att hålla vikten stabil, gäller egentligen precis samma sak: att hålla ett jämnt och anpassat kaloriintag. Att räkna kalorier är något som kan vara både ganska svårt och tidskrävande. Detta eftersom de flesta maträtter innehåller många råvaror som är svåra att mäta och väga. Något som kan underlätta är då att beställa en matkasse regelbundet, som innehåller rätt sorts kost eller portionsstorlekar. På Matkasseguiden.se kan man jämföra olika leverantörer för att se vilken kasse som passar bäst för de behov man själv eller familjen har. Det finns matkassar med alla möjliga innehåll, allt från låg- till högkalorikost och rätter som är färdiglagade alternativt har olika svårighetsgrader när det gäller förberedning och tillagning. Därför passar matkassar både för nybörjaren och för den som är mer van i köket.

 

Vilka typer av matkassar finns på marknaden?

Industrin gällande matkassar har utvecklats enormt sedan starten år 2011, och idag finns en uppsjö av matkassar med olika utbud. Enligt Göteborgsposten har matkassar med någon form av hälsofokus samt ekologiska kassar blivit bland de mest populära. Vanliga val är plantbaserad/vegetarisk eller vegansk kost, kost med stor andel kolhydrater, energi och protein för de som tränar hårt, vill gå upp i vikt eller bygga muskler, eller lågkalorikost för de som är mer stillasittande. Vidare finns även matkassar som är anpassade efter vissa dieter, som GI eller LCHF. Dessa kassar har fokus på lowcarb i form av minimalt med kolhydrater och istället mer av kött, grönsaker och mejeriprodukter. Har man problem med allergier finns även kassar anpassade för laktos- och glutenintolerans och det går oftast att anpassa kassarna så att de inte innehåller livsmedel man är allergisk mot. Dessa kan vara livsmedel som nötter, fisk eller vissa typer av grönsaker och frukter.

 

Övriga kosttips för att hålla vikten

Om man inte vill räkna kalorier finns det andra tips som är effektiva och desto enklare för att hålla en stabil vikt. Nummer ett är att inte skippa frukosten, eftersom den sätter igång förbränningen. Man bör sedan äta tre huvudmål och ett par mellanmål varje dag. Att hålla en bra balans mellan kolhydrater, protein och grönsaker i målen är viktigt, och att småäta mellan måltider bör undvikas i största möjliga mån. Vidare bör man alltid ha sina egna matrutiner och göra medvetna val som passar ens specifika behov bäst. Vad som passar bra för någon kanske inte passar någon annan. Att hålla vikten handlar snarare om att hitta en balans än att hålla en speciell diet, skriver Svenska dagbladet. Det handlar lika mycket om hjärnan som om kroppen och att skapa goda vanor och beteenden i form av en livsstil som går att hålla. Att hålla ett jämnt blodsocker och bra vardagliga rutiner varje dag är desto viktigare än att råka göra ett avsteg från hälsosam kost någon gång då och då.