Konsten att sova gott

Sömnen är väldigt viktig för att du ska må bra och orka dig igenom dagen. Det sägs att en människa i snitt sover bort cirka en tredjedel av sitt liv. Det betyder att du sover cirka 122 dagar av 365 (ett år). Om du inte får den sömn du behöver kan du få svårt att koncentrera dig, känna dig extra känslig eller må illa och få huvudvärk. Du blir också mer lättirriterad. Att sova gott varje natt är därför viktigare än man kan tro.

Hur ska du då gå tillväga för att sova riktigt gott? Till att börja med behöver du förse dig med rätt redskap och ha en bra och sund livsstil. Träning bidrar till exempel till betydligt förbättrad sömn och detsamma gäller för den som äter nyttigt och minimerar intaget av dåliga fetter och socker. Naturligtvis har sängen också en stor betydelse. Om din säng inte är bekväm så är risken stor att du sover sämre och kanske till och med känner värk i kropp och leder. Vill du försäkra dig om att du har en bra säng kan du satsa på en tempur säng av hög kvalitet. Den stora fördelen med en madrass från som är rätt för dig, är att den följer kroppen. Det är alltså madrassen som anpassar sig efter din kropp och inte du som måste anpassa din sovställning utifrån madrassen.

Minimera risken för dålig sömn

Det finns flera orsaker till varför du kan sova dåligt om nätterna. Det kan till exempel handla om att du surfar för mycket på telefonen precis innan läggdags, att du har det för varmt i rummet eller att du dricker drycker med koffein för sent på kvällen. Här nedan listas de vanligaste orsakerna till dåliga sömnvanor.

  • Dålig kosthållning, skräpmat och för stort intag av socker
  • Du använder dig av sociala medier, tv eller annat blåljus långt in på kvällen
  • Stress, arbete och studier kan vara en orsak till dålig sömn
  • Du intar stimulerande substanser som narkotika, alkohol tobak eller koffein
  • Sjukdom
  • Små barn med skiftande sömnrutiner

 

En madrass från Tempur ger bättre sömn

Det finns mycket du kan göra för att öka chansen att få till en riktigt bra sömn varje natt. Se till att du rör dig och får den motion som din kropp behöver och försök att minska på stressen i din vardag. Som tidigare nämnts bör du även undvika att sitta framför tv:n eller mobilen sent in på kvällen. Ljuset sägs nämligen påverka sömnen mer än du kanske tror. Hur du ligger kommer också att vara en bidragande faktor till hur bra sömn du får. Eftersom en bra madrass ser till att sprida kroppstyngden så minskar tryckpunkterna. Forskning har visat att människor som använder rätt madrass vänder och vrider sig endast cirka 17 gånger till skillnad från 80-100 som gäller för andra madrasser.

Kom ihåg att din sömn är viktig för att du ska må bra och kunna ta dig igenom alla de intryck och situationer som kan inträffa under en dag! Om du har fått dig en god natts sömn kommer du att kunna hantera problem och motgångar mycket enklare.