Dieten var inte så effektiv som man trodde

År 2015 fick 5:2 dieten sitt stora genomslag och var och varannan började fasta två dagar i veckan, men nu visar ny forskning att denna bantningsmetod inte alls är mer effektiv än någon annan metod – så vad innebär det egentligen att leva nyttigt och äta rätt?

Är du en av de tusentals svenskar som under 2015 hoppade på 5:2 dieten och har hållit på med den sedan dess? Då kan du sluta med det nu. Forskning visar nämligen att denna sorts diet inte är mer effektiv än någon annan. Men det betyder inte att du ska sluta vara nyttig. Fortsätt att klicka dig in på www.vitaepro.se för att beställa dina kosttillskott och fortsätt utmana dig själv på gymmet – men sluta att svälta dig med konstiga dieter. I dagarna kunde vi nämligen läsa i Dagens Nyheter om hur en varannan dags fasta faktiskt inte bättre än vanlig bantning och det hela handlar om att man ska hålla nere kalorierna oavsett vilken metod man än väljer att gå på. Så för den som helhjärtat hoppade på den trendig 5:2 dieten under 2015 och sedan dess har kört metoden då och då under årens lopp kan alltså med gott samvete byta bantningsmetod nu framöver. Så hur har man då kommit fram till detta? För att testa om periodisk fasta, vilket bland annat 5:2 dieten är, faktiskt är bättre än annan sorts bantning bestämde sig ett gäng forskare för att utföra en studie, vilken går att läsa i sin helhet genom att klicka här. Kort förklarat valde man slumpmässigt ut 100 olika personer som också klassades som feta eller överviktiga och sedan delade man in dem i tre grupper där alla fick olika dieter att hålla sig till. En grupp fick köra diet enligt varannandagsprincipen och den andra gruppen fick en diet där kaloriintaget minskades. Den tredje gruppen fick inga specifika instruktioner alls utan var den kontrollgrupp. Målet med det hela var att alla deltagare skulle gå ned i vikt och sedan hålla sin nyfunna vikt, först banta i 6 månader och sedan hålla vikten i 6 månader. Vad resultaten sedan visade var att de bantade grupperna i princip fick samma resultat, ingen bättre än den andre och det tyder bland annat på att fastedieter inte alls är bättre än vanlig kaloribegränsning eller annan bantning. Och det kanske till och med kan räcka att bara vara nyttig – men då kommer nästa frågeställning: vad innebär det att vara nyttig?

Detta innebär det att vara nyttig

Det finns en hel del olika bantningsmetoder och knep för att gå ned i vikt och också en rad olika tips och råd för hur man ska gå tillväga om man vill leva nyttigt och hälsosamt. Men vad är det egentligen som är nyttigt? Det frågade en reporter på tidningen Metro två experter om och svaren man fick var ganska så simpla.

  1. En diet innebär inte att du är nyttig, den har till syfte att få dig att gå ned i vikt och inget annat.
  2. Ät vanlig mat och krångla inte till det, att äta lagom är nyckeln till ett hälsosamt liv.

Svårare en punkterna ovan behöver det inte vara enligt experterna som Metro intervjuat. Visserligen kan det vara enklare att hålla sig hälsosam när man har restriktioner för vad man får och inte får äta, men det betyder inte automatiskt att man är just nyttig. Så om man verkligen vill vara säker på att sin kropp får i sig allt den behöver kan det vara en god idé att besöka exempelvis en dietist eller en läkare och kontrollera om något saknas. Kanske räcker det med att du äter dina kosttillskott såsom Vitaepro regelbundet eller så kanske du behöver lägga om dina vanor – men kom ihåg att det inte finns en universal lösning som funkar för alla, för vi har alla unika behov.